Press "Enter" to skip to content

Posts tagged as “DFS”

花花酱 LeetCode 1254. Number of Closed Islands

Given a 2D grid consists of 0s (land) and 1s (water).  An island is a maximal 4-directionally connected group of 0s and a closed island is an island totally (all left, top, right, bottom) surrounded by 1s.

Return the number of closed islands.

Example 1:

Input: grid = [[1,1,1,1,1,1,1,0],[1,0,0,0,0,1,1,0],[1,0,1,0,1,1,1,0],[1,0,0,0,0,1,0,1],[1,1,1,1,1,1,1,0]]
Output: 2
Explanation: 
Islands in gray are closed because they are completely surrounded by water (group of 1s).

Example 2:

Input: grid = [[0,0,1,0,0],[0,1,0,1,0],[0,1,1,1,0]]
Output: 1

Example 3:

Input: grid = [[1,1,1,1,1,1,1],
               [1,0,0,0,0,0,1],
               [1,0,1,1,1,0,1],
               [1,0,1,0,1,0,1],
               [1,0,1,1,1,0,1],
               [1,0,0,0,0,0,1],
               [1,1,1,1,1,1,1]]
Output: 2

Constraints:

  • 1 <= grid.length, grid[0].length <= 100
  • 0 <= grid[i][j] <=1

Solution: DFS/Backtracking

For each connected component, if it can reach the boundary then it’s not a closed island.

Time complexity: O(n*m)
Space complexity: O(n*m)

C++

花花酱 LeetCode 1239. Maximum Length of a Concatenated String with Unique Characters

Given an array of strings arr. String s is a concatenation of a sub-sequence of arr which have unique characters.

Return the maximum possible length of s.

Example 1:

Input: arr = ["un","iq","ue"]
Output: 4
Explanation: All possible concatenations are "","un","iq","ue","uniq" and "ique".
Maximum length is 4.

Example 2:

Input: arr = ["cha","r","act","ers"]
Output: 6
Explanation: Possible solutions are "chaers" and "acters".

Example 3:

Input: arr = ["abcdefghijklmnopqrstuvwxyz"]
Output: 26

Constraints:

  • 1 <= arr.length <= 16
  • 1 <= arr[i].length <= 26
  • arr[i] contains only lower case English letters.

Solution: Combination + Bit

Time complexity: O(2^n)
Space complexity: O(n)

C++

Solution 2: DP

Time complexity: O(2^n)
Space complexity: O(2^n)

C++

花花酱 LeetCode 131. Palindrome Partitioning

Given a string s, partition s such that every substring of the partition is a palindrome.

Return all possible palindrome partitioning of s.

Example:

Input: "aab"
Output:
[
  ["aa","b"],
  ["a","a","b"]
]

Solution1: DP

dp[i] := ans of str[0:i]
dp[j] = { x + str[i:len] for x in dp[i] }, 0 <= i < len

Time complexity: O(2^n)
Space complexity: O(2^n)

C++

Solution 2: DFS

Time complexity: O(2^n)
Space complexity: O(n)

C++

花花酱 LeetCode 130. Surrounded Regions

Given a 2D board containing 'X' and 'O' (the letter O), capture all regions surrounded by 'X'.

A region is captured by flipping all 'O's into 'X's in that surrounded region.

Example:

X X X X
X O O X
X X O X
X O X X

After running your function, the board should be:

X X X X
X X X X
X X X X
X O X X

Explanation:

Surrounded regions shouldn’t be on the border, which means that any 'O' on the border of the board are not flipped to 'X'. Any 'O' that is not on the border and it is not connected to an 'O' on the border will be flipped to 'X'. Two cells are connected if they are adjacent cells connected horizontally or vertically.

Solution: DFS

Time complexity: O(m*n)
Space complexity: O(m*n)

Only starts DFS at border cells of O.

C++

花花酱 LeetCode 1219. Path with Maximum Gold

In a gold mine grid of size m * n, each cell in this mine has an integer representing the amount of gold in that cell, 0 if it is empty.

Return the maximum amount of gold you can collect under the conditions:

  • Every time you are located in a cell you will collect all the gold in that cell.
  • From your position you can walk one step to the left, right, up or down.
  • You can’t visit the same cell more than once.
  • Never visit a cell with 0 gold.
  • You can start and stop collecting gold from any position in the grid that has some gold.

Example 1:

Input: grid = [[0,6,0],[5,8,7],[0,9,0]]
Output: 24
Explanation:
[[0,6,0],
 [5,8,7],
 [0,9,0]]
Path to get the maximum gold, 9 -> 8 -> 7.

Example 2:

Input: grid = [[1,0,7],[2,0,6],[3,4,5],[0,3,0],[9,0,20]]
Output: 28
Explanation:
[[1,0,7],
 [2,0,6],
 [3,4,5],
 [0,3,0],
 [9,0,20]]
Path to get the maximum gold, 1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 5 -> 6 -> 7.

Constraints:

  • 1 <= grid.length, grid[i].length <= 15
  • 0 <= grid[i][j] <= 100
  • There are at most 25 cells containing gold.

Solution: DFS

Time compleixty: O(4^25) ???
Space complexity: O(25)

C++